De 7 kostråd er tænkt som hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Hvis du følger rådene vil kroppen få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Derudover vil risikoen for overvægt og livsstilssygdomme blive nedsat.
- Spis planterigt, varieret og ikke for meget
- Spis flere grøntsager og frugter
- Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
- Spis mad med fuldkorn
- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Spis mindre af det søde, salte og fede
- Sluk tørsten i vand
Vigtige tips:
- Begræns madspild
- Gå efter nøglehullet
Med de nye kostråd bliver der anbefalet, at vi skal fokusere på en mere plantebaseret kost, som jo i sidste ende er godt for kroppen, men også for vores klima.
Vi skal spise mindre kød (max 350 g om ugen (eller max. 50 g om dagen) – det samme gælder også hvidt kød fra kylling), men især rødt kød og forarbejdet kød. Nu skal vi fokusere endnu mere på, at spise mere frugt og grønt, mere fisk, flere fuldkorn og flere nødder og flere bælgfrugter, som især har et lavt klimaaftryk.
For at vi kan få en god og varieret kost, der dækker alle næringsstoffer såsom protein, mineraler og vitaminer, er det nødvendigt, at vi spiser en sund og varieret kost. Det anbefales at vi dagligt indtager følgende:
- Mindst 600 gram frugt og grønt om dagen. Omtrent halv-halv af hver kategori (En tredjedel af grøntsagerne skal være mørkegrønne, en tredjedel skal være røde eller orange, og den sidste tredjedel er andre grøntsager) OBS – 100 gram frugt eller grønt er svarende til en stor gulerod eller et æble
- Max 250 ml. mælk om dagen (gælder for både voksne og børn)
Hvad betyder det?
Spis planterigt – Det betyder at du skal spise mest fra planteriget – frugt, grønt, korn, bælgfrugter, nødder og kerner. Lad plantemaden være din hovedret og fylde mest på tallerkenen, mens det øvrige er tilbehør.
Spiser jeg varieret – En enkelt fødevare er aldrig sund i sig selv, og det er derfor vigtigt at spise varieret og lidt af det hele fra alle fødevaregrupper – på den måde får du alle de næringsstoffer, du har brug for.
Ikke for meget: Det kan have en stor betydning for klimaet at mindske madspild. Du bør samtidig sørge for at balancere energiindtaget ved at reducerer mængden af søde sager og drikke med et højere energiindtag i forhold til forbrug. Det har betydning for både klimaet og vores sundhed, når du spiser mere mad, end du har brug for. Så spis ikke mere end du har brug for, men køb heller ikke mere mad ind end du har brug for.
Kilde: Fødevarestyrelsen