Is´ala´mande med chokolade og honningristede mandler

Julen er for os altid en lys og dejlig måned, hvor vi ikke sparer på noget - hverken i forhold til mad og julegodter. Den første advent i søndag bliver der bagt forskellige småkager og vi hygger samtidig med varme æbleskiver. I år blev juletræet også pyntet den første søndag i advent og i haven, både for og bag, blev der pyntet op med masser af lys. Min søn holder jul hvert andet år hos sin far, så hvert andet år holder vi altid en "for"jul omkring 14 dage før den 24. december, og i år blev det den 11. december. Jeg står for at lave julemaden (med hjælp fra min kære mand) og jeg har taget alt det med som min mor altid lavede til vores juleaftner, og det er: andesteg, flæskesteg, julemedister, god brun opbagt sovs, brune kartofler og almindelige kartofler. Derudover er der selvfølgelig rødkål med kanel, rød- og grønkålssalat med valnødder, appelsin, æbler og persille, surt og ikke mindst ris´ala´mande. Min svigerdatter spiser ikke kød og kan ikke lide ris´ala´mande, så i år blev menuen udvidet med en indbagt linsesteg og en is´ala´mande. Og jeg kan kun sige, at det absolut ikke er sidste gang jeg laver denne isdessert, for den er bare så lækker og smager så fuglene synger.

Tilberedning: Ca. 45 minutter

Mængde: 10 personer

Ingredienser

Bund:

  • 100 g brunkager (jeg havde mine egne hjemmebagte, men de færdigkøbte kan også bruges)
  • 100 g digestive
  • 100 g brunet smør

Isen:

  • 1 liter vaniljeis (jeg valgte den nemme løsning og købte 2 stk. Carte d´or is)
  • ½ liter kirsebærsovs (siede bærrene fra, men de kan sagtens tages med)
  • ½ liter piskefløde (pisket til skum)
  • 1 hel mandel (der skal jo også være en mandelgave)

Pynt:

  • 100 g hakket mørk chokolade (min. 72%)
  • 1 ½ dl mandler
  • 1 spsk. flydende honning
  • 1 knivspids salt

Fremgangsmåde

Fremgangsmåde bund:

  1. Knus kager og kiks (bliver bedst, hvis de knuses helt fint i en plastikpose)
  2. Beklæd en springform med bagepapir
  3. Smelt smørret og hæld det i en skål og tilføj kikseblandingen og saml den godt
  4. Pres blandingen ud i springformen og tryk den helt flad og tæt

Fremgangsmåde Is:

  1. Tag isen ud af fryseren og lad den blive blød
  2. Pisk flødeskummet til en rimelig fast masse
  3. Bland flødeskum med den bløde is
  4. Halvdelen af isen lægges oven på kagebunden sammen med en hel mandel
  5. Hæld kirsebærsovsen (med eller uden bær) oven på isen
  6. Læg det sidste af isen øverst

Fremgangsmåde pynt:

  1. Hak chokoladen med en kniv eller i en minihakker
  2. Skær mandlerne i grove stykker
  3. Rist mandlerne på en tør pande til de er gyldne og tilsæt salt
  4. Hæld honningen over mandlerne og rør hurtigt rundt, så det fordeler sig på mandlerne
  5. Kom hurtigt mandlerne over på et bagepapir og skil dem ad ved at bruge en gaffel
  6. Når de er kølet helt af pyntes isen med mandler og chokolade

Den færdige is´ala´mande fryses ned til den skal bruges (husk at tage den ud af fryseren ca. 15-20 minutter før den skal spises, så bliver den lettere at skære i)

Velbekomme og god jul

Gram pr. portion

246

Energi i kcal

711

Protein i gram

8

Kulhydrat i gram

60

Fedt i gram

48

Kostfibre i gram

2,8

Jeg holder ferielukket

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie-indstillingerne på dette websted er angivet til "Tillad Cookies" for, at give dig den bedst gennemgang og oplevelse af siderne. Hvis du fortsætter med at bruge webstedet uden at ændre dine Cookie indstillinger eller du klikker på "Accepter" nedenfor så samtykke du til dette.

Luk