Overvægt/fedme og følgesygdomme

Hvorfor bliver man overvægtig?

Overvægt og fedme skyldes helt enkelt, at det gennemsnitlige energiindtag fra kosten gennem en længere periode er højere end det gennemsnitlige energiforbrug, vi spiser større portioner og mere færdigmad.

Den overskydende energi vil blive oplagret som fedtdepoter rundt omkring på kroppen, og bare nogle få kalorier for meget om dagen, gennem måneder og år, kan blive til mange kilo fedt i sidste ende.

Men overvægten udvikler sig kun, hvis man også bevæger sig for lidt kombineret med, at man spiser for meget. Det er især en fed energitæt kost, med lavt indhold af frugt, grønt og fuldkornsprodukter, rig på sukkersødede drikkevarer samt et uregelmæssigt måltidsmønster, der er skyld i overvægt.

Pærefedt/æblefedt

Grunden til at man skal skelne mellem fedt på hofter og fedt på maven, er fordi at fedtet omkring maven er mere skadeligt end det fedt, som sidder på hofterne.

”Pære fedt” er placeret fjernere fra de centrale organer og finder ikke så let vej ind i blodårerne. Fedtet omkring maven medfører større risiko for, at fedtet aflejres i blodårerne og skaber en irritationstilstand i kroppen.

”Æble fedt” sidder omkring maven og er aktivt i stofskiftet på en skadelig måde. Fedtet er ikke kun placeret under huden, men også mellem organerne og kan medføre en risiko for at fedtet aflejres i blodårene. Æbleformen bevirker en øget risiko for at få sygdomme såsom sukkersyge, hjertekarsygdomme og visse kræftformer.

Sekundær fedme

Kan skyldes sygdom eller behandling af sygdom. Vægten kan også blive forøget, hvis du tager medicin som f.eks. binyrebarkhormon, antidepressiv medicin eller hvis dit stofskifte er for lavt eller kroppen selv producerer for meget binyrebarkhormon.

Slidgigt

Slidgigt er en folkesygdom, som også er meget forbundet med fedme og overvægt. Med alderen slides led brusken, led kapslen fortykkes og der dannes mere led væske.

Symptomer

Smertende og hævede led og bevægelserne bliver helt eller delvist indskrænkede. Gigten ses oftest i hænder og fingre, men rammer også tit hofter og knæ.

Overvægt er en belastning for kroppen og smerter og gener kan hæmme selv de mest simple gøremål i hverdagen.

Psykiske komplikationer

Samfundet er meget fokuseret på krop og udseende og især af den tynde slanke krop.

Overvægt og psykiske komplikationer går ofte hånd i hånd, og oftest ses et lavt selvværd, betinget af egen selvopfattelse. Overvægtige har ofte et lavere selvvurderet helbred og det alene har i flere undersøgelser vist, at have betydning for graden af sygdom hos den enkelte person.

Galdesten

Galdesten er også forbundet med overvægt og fedme og består af galdesafter og kolesterol, der bruges til at fordøje det fedt vi indtager. Ved for høj kolesterolkoncentration krystalliserer kolesterolet og der vil dannes galdesten.

Når man indtager fed mad bruges galden til at nedbryde fedtet og galdeblæren tømmes. En galdesten kan ryge med sammen med maden og sætte sig fast i galdeblæreudgangen og kan give mange smerter, dvs. mange galdestensanfald.

Hvis en sten sidder fast længe vil det ofte give galdeblærebetændelse eller betændelse i bugspytkirtlen, hvis stenen sidder fast der.

Risikofaktorer

Risikoen for at udvikle galdesten er:

Overvægt/fedme og for højt kolesterol i blodet, arvelig tendens eller indtagelse af p-piller.

Snorken og søvnapnø

Snorken og apnø, som betyder iltmangel, er hyppige tilstande hos overvægtige og fede. Fedt sætter sig i halsen og der kan derfor opstå tillukning af de øvre luftveje når man sover.

Er der pauser i vejrtrækningen, vågner man og trækker vejret igen. Dette giver en ringe søvnkvalitet, da man ofte bliver vækket, uden selv at være klar over det. Trætheden vil være enorm og mange kan have svært ved at fungere i dagligdagen.

Årsag

Årsagen kan ofte være pga. fedme, da halvdelen af personer med søvnapnø er overvægtige, men indtag af alkohol og sovemedicin inden sengetid kan også være årsagen.

Det kan også være fordi, at man har ukendte polypper, hævelse, for store mandler eller sygdomme i hjernen, som der alle kan forstyrre vejrtrækningscenteret.

Hvad kan man gøre ved det?

Personer med søvnapnø kan søge hjælp hos en øre-, næse- og halslæge for at finde årsagen til problemet.

Er du overvægtig/fed kan et vægttab hjælpe og ellers forsøg med at undgå indtagelse af alkohol og sovemedicin.

Hudsygdomme

Hudsygdomme ses ofte hos overvægtige og fede personer. Overvægtige sveder mere, da fedtet isolerer. I folderne på maven, under brystet og i lyske opstår fordi der er varmt og fugtigt. Dette er en grobund for bakterier og svampeinfektion, ødelagt hud og lugt, selvom man forsøger at holde sig tør og ren.

Fedmerelaterede sygdomme

Næstefter rygning er overvægt/fedme den største risikofaktor for kroniske sygdomme i den vestlige verden og muligheden for at udvikle følgende relaterede sygdomme:

  • Sukkersyge • Hjertekarsygdom • Åndedrætsbesvær • Forhøjet blodtryk • Galdesten
  • Kræft • Nedsat frugtbarhed • Slagtilfælde • Iltmangel ved søvn

Type 2 diabetes

Overvægtige har 5-7 gange så stor risiko for at udvikle type 2 diabetes/type 2 sukkersyge, og er ligesom overvægt et stigende problem i Danmark. Man kan have type 2 diabetes uden at vide det, men det kan i mange tilfælde forebygges.

Sammenhæng mellem overvægt/fedme og type 2 diabetes er, at bugfedtet producerer hormoner og stoffer, der bevirker, at insulins virkning nedsættes, hvilket giver en irritationstilstand i kroppen, der giver et øget krav til kroppens insulinproduktion.

Misforhold mellem insulinbehov og insulinproduktion skaber diabetes, og de fleste har problemer med nedsat insulinfølsomhed, mens nogle har problemer med nedsat insulinproduktion.

Symptomer på type 2 diabetes

Træthed og uoplagthed • Øget tørst og vandladning • Infektioner (blærebetændelse, sårinfektioner etc.) • Sår der ikke vil hele • Kløe (svamp) ved kønsorganer • Synsforstyrrelser

Følgesygdomme

  • Svær åreforkalkning i de mindste og lidt større blodkar • Nedstat nyrefunktion og nyresvigt • Kranspulsårene bliver forkalkede til • Blodpropper i hjertet og hjernen • Nervebetændelse der bevirker nedsat følesans i fødderne • Nedsat syn og blindhed

Behandling

Målet er at opnå stabilt og nær normalt blodsukker, for at undgå eller bedre følgesygdomme og opnå større velvære og livskvalitet. Dette kræver bl.a. en stabil, normal vægt, sund kost og motion.

Type 1 diabetes

Opstår oftest hos unge mennesker, fordi de ikke selv danner insulin. Årsagen er dog ukendt og er ikke livsstilsudløst.

Forhøjet kolesterol

Kolesterol medfører forandringer i blodkarrene, der i sidste ende ender med åreforkalkning og alle blodkar (arterier) rammes i større eller mindre grad.

Hvorfor er det ”farligt”?

Åreforkalkning bevirker en lang række alvorlige sygdomme såsom: Blodprop i hjertet, blodprop i hjernen, forhøjet blodtryk, nyresygdom/nyresvigt og dårlig gangfunktion pga. forkalkninger.

Årsager til forhøjet kolesteroltal

  • For højt indhold af fedt i kosten, især animalsk fedt såsom kød og mejeriprodukter
  • Genetisk, flere arvelige sygdomme

Årsager til forhøjet kolesteroltal

  • Dårlig reguleret diabetes
  • Alkohol (medfører specielt forhøjet fedtsyrer i blodet)
  • Medicin

Diagnose og behandling

Behandling (prioriteret rækkefølge):

Kostomlægning og fysisk træning

Kolesterolsænkende medicin

Hypertension/forhøjet blodtryk

Forhøjet blodtryk er en hyppig tilstand, der ofte ses hos overvægtige og fede mennesker. Blodtrykket afhænger af, hvor stor en kraft hjertet udøver, når blodet pumpes rundt, samt modstande i blodkarrene.

Ved forhøjet blodtryk bliver blodet presset via pulsårerne med et højere tryk end normalt

Tegn på hypertension

Ofte er der ingen tegn, dvs. man mærker ikke noget til det. Symptomerne kan vise sig som: Hovedpine, træthed, øresusen eller næseblod

 Årsager til hypertension

Disponerende årsager til essentiel hypertension kan være: Rygning, overvægt, diabetes, inaktiv livsstil, høj alder, forældre med hjertekarsygdom.

Følger af hypertension

Følgerne kan være, at det belaster hjertet og nyrerne som skal filtrerer blodet, giver nedsat nyrefunktion evt. nyresvigt og belaster blodkar i øjnene, så blødninger kan opstå. Belaster karrene i hjernen og medfører øget risiko for blødning og belaster generelt karrene og fremmer åreforkalkning.

Åreforkalkning/arteriosklerose

En sygdom, der er forbundet med forhøjet kolesterol og hjertesygdomme. Dette er en tilstand hvor kolesterol aflejres i blodkarrene sammen med kalk, og bevirker at blodkarrene bliver fortykkede og stive.

Det er en glidende overgang, der opstår over en længere årrække. Når blodvæggen bliver forkalket, er den ujævn og omkring disse ujævnheder, dannes der lettere en blodprop. Ujævnhederne kan løsgive sig og danne en blodprop andre steder i kroppen.

Når blodkarrene forkalkes bliver de mere og mere forsnævrede og i hjertet går det ud over kranspulsårene. Ved en fuldstændig tillukning af en kranspulsåre, en blodprop i hjertet, bevirker det ødelæggelse af den del af hjertet, der mister sin blodforsyning. Hvis meget af hjertet ødelægges – vil man dø.

Iskæmisk hjertesygdom

Sygdommen er meget udbredt, hvilket betyder, at der i Danmark er op mod 200.000 mennesker, der lider af sygdommen.

Overordnet er det en tilstand i hjertet hvor ilttilførslen i forhold til behov er nedsat. Ved en mild grad kan der opstår hjertekramper få gange om året. I en svær grad kan der opstå hjertekramper flere gang dagligt, som er meget fysisk begrænsende.

Overvægt og hjertekarsygdomme

Direkte sammenhæng, da det ved høj kropsvægt belaster kredsløbet og lungerne. Der er en indirekte sammenhæng, fordi fedt (især bug fedt) skaber en inflammatorisk tilstand (irritationstilstand) i kroppen, specielt i blodkarrene, der bevirker forhøjet blodtryk, åreforkalkning og diabetes.

Behandling

  • Vægttab, rygestop og kostomlægning
  • Medicinsk behandling af evt. forhøjet blodtryk, kolesteroltal, osv.

Kræft og overvægt/fedme

Flere kræftformer er forbundet med overvægt/fedme og der er risiko følgende kræftformer:

Tyktarmskræft, spiserørskræft, nyrekræft og livmoderkræft. Disse former for kræft er klart forøget, hvis man er overvægtig/fed. Personer med en BMI på 30 eller mere har dobbelt så stor risiko som normalvægtige, for at udvikle disse kræftformer.

Forebyggelse

Forebyggelse er det vigtigste når man taler om kræft og de allervigtigste råd er:

Rygestop, at holde sig normalvægtig, spise rigeligt af frugt og grønt og dyrke motion.

 

 

 

Flere artikler

Stress og depression

Hvad er det, som får så mange tusinde mennesker til at gå ned stress, angst og depression? Er det noget som ligger i vores gener,

Læs mere »

Low FODMAP diæt

Hvad er Low FODMAP diæt? Diæten er udviklet i Australien og har vist gode resultater på symptomer, som ofte ses ved irritabel tarm. Diæten kan

Læs mere »

De 7 nye kostråd

De 7 kostråd er tænkt som hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Hvis du følger rådene vil kroppen få dækket

Læs mere »

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie-indstillingerne på dette websted er angivet til "Tillad Cookies" for, at give dig den bedst gennemgang og oplevelse af siderne. Hvis du fortsætter med at bruge webstedet uden at ændre dine Cookie indstillinger eller du klikker på "Accepter" nedenfor så samtykke du til dette.

Luk